Ta strona korzysta z plików cookies. Sprawdź naszą politykę prywatności żeby dowiedzieć się więcej.

Możesz zaakceptować, dostosować lub odrzucić stosowanie wszystkich plików cookies i podobnych technologii. Szczegółowego wyboru dokonasz za pomocą suwaków po prawej stronie.

Niezbędne
Nie Tak
Preferencyjne
Nie Tak
Analityczne
Nie Tak
Marketingowe
Nie Tak
Funkcjonalne
Nie Tak

Twój koszyk

Dodano do koszyka

Aktualnie Twój koszyk jest pusty.

Wykupując te badania zaoszczędzisz

Przejdź do kasy
Wchlanianie zelaza

Wchłanianie żelaza – jak wspierać organizm i unikać błędów w diecie?

Wchlanianie zelaza
Wchlanianie zelaza

Żelazo to kluczowy pierwiastek, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odgrywa kluczową rolę w produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen do wszystkich tkanek ciała. Niedobory żelaza mogą prowadzić do anemii, zmęczenia, osłabienia układu odpornościowego i problemów z koncentracją. Jak zatem zadbać o to, by organizm mógł skutecznie przyswajać żelazo z diety? Odpowiednie nawyki żywieniowe mogą znacznie wpłynąć na wchłanianie tego pierwiastka, zarówno z pokarmów pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.

Produkty bogate w żelazo - hemowe i niehemowe źródła źródła

Żelazo występuje w dwóch formach: hemowej (pochodzenia zwierzęcego) i niehemowej (pochodzenia roślinnego). Żelazo hemowe jest łatwiej przyswajalne, ale warto znać również źródła żelaza niehemowego, szczególnie dla osób, które wybierają dietę wegetariańską lub wegańską.

Źródła żelaza hemowego:

  • podroby (wątróbka, nerki),
  • czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, cielęcina),
  • drób,
  • ryby o ciemnym mięsie (halibut, łosoś, tuńczyk),
  • owoce morza.

Żelazo hemowe jest najlepiej przyswajane przez organizm - aż do 40% tego rodzaju żelaza może zostać przyswojone w sprzyjających warunkach.

Źródła żelaza niehemowego:

  • ciemnozielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, natka pietruszki),
  • suszone owoce (rodzynki, morele, brzoskwinie),
  • rośliny strączkowe (soja, ciecierzyca, soczewica),
  • produkty pełnoziarniste,
  • żywność wzbogacana w żelazo (płatki śniadaniowe).

Żelazo niehemowe jest trudniejsze do przyswajania - organizm jest w stanie wchłonąć tylko do 20% tego pierwiastka. Niemniej jednak odpowiednie połączenia żywieniowe mogą znacznie poprawić jego biodostępność.

zdrowe-jedzenie-produkty-bogate-w-zelazo-hemowe-niehemowe

Pokarmy bogate w żelazo hemowe, takie jak czerwone mięso, są łatwiej przyswajalne przez organizm niż żelazo z produktów roślinnych. / Fot. Canva

Jak ułatwić wchłanianie żelaza? Najlepsze produkty, witaminy i minerały

Przy planowaniu diety warto uwzględnić produkty i składniki, które mogą zwiększyć wchłanianie żelaza. Poniżej przedstawiamy kilka kluczowych elementów!

1. Witamina C.

Obecność witaminy C w posiłku znacząco zwiększa przyswajalność żelaza - zarówno hemowego, jak i niehemowego. Witamina C przekształca żelazo w formę, którą organizm łatwiej magazynuje i trawi. Spożycie 100 mg witaminy C w jednym posiłku może poprawić wchłanianie żelaza nawet o 67%! Dlatego warto do dań mięsnych i roślinnych dodawać:

  • świeże warzywa (papryka, brokuły, pomidory),
  • owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze),
  • soki owocowe.

2. Witamina A i beta-karoten.

Produkty bogate w beta-karoten i witaminę A, takie jak marchew, dynia, bataty i ciemnozielone warzywa, mogą poprawiać wchłanianie żelaza niehemowego nawet o kilkaset procent. Na przykład wchłanianie żelaza z ryżu może wzrosnąć aż o 300%, jeśli w posiłku znajdzie się źródło beta-karotenu.

3. Białko zwierzęce.

Mięso, drób i ryby, oprócz zawartości żelaza hemowego, wpływają na lepsze przyswajanie żelaza niehemowego z pokarmów roślinnych. Badania pokazują, że dodatek 75 gramów mięsa do dania roślinnego może zwiększyć wchłanianie żelaza aż o 2,5 razy.

Co hamuje wchłanianie żelaza?

Nawet najlepiej zbilansowana dieta może nie przynieść rezultatów, jeśli obecne będą składniki upośledzające wchłanianie żelaza. Ważne jest, by wiedzieć, co może przeszkadzać w jego przyswajaniu.

1. Kwas fitynowy.

Znajdujący się w pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach i roślinach strączkowych, kwas fitynowy znacząco hamuje wchłanianie żelaza. Na szczęście, jego negatywny wpływ można zniwelować poprzez dodanie do posiłku witaminy C. Na przykład kanapki pełnoziarniste warto uzupełnić o pomidora, paprykę lub ogórka.

2. Wapń.

Wapń również może negatywnie wpływać na przyswajanie żelaza, zwłaszcza gdy jest spożywany w dużych ilościach razem z posiłkiem bogatym w żelazo. Na przykład sałatka grecka z fetą czy danie z nabiałem może obniżyć wchłanianie żelaza aż o 60%. Aby tego uniknąć, warto spożywać nabiał w innych porach dnia, a posiłki bogate w żelazo planować osobno.

3. Polifenole.

Znajdujące się w kawie, herbacie, czerwonym winie oraz niektórych owocach i warzywach, polifenole hamują wchłanianie żelaza, zwłaszcza niehemowego. Nawet filiżanka herbaty może zmniejszyć przyswajanie żelaza o 60-70%. Dlatego warto odczekać co najmniej dwie godziny po posiłku, zanim sięgniemy po te napoje.

owsianka-gofry-slodkie-sniadanie-owoce-zdrowo

Spożywanie owsianki z dodatkiem owoców bogatych w witaminę C może wspomagać wchłanianie żelaza z roślinnych źródeł. / Fot. Canva

Przyswajanie żelaza - kilka wskazówek

Aby maksymalnie zwiększyć przyswajalność żelaza, warto zwrócić uwagę na kilka prostych zasad!

  1. Łącz pokarmy bogate w żelazo z produktami zawierającymi witaminę C.
  2. Dodawaj do posiłków białko zwierzęce, nawet w niewielkich ilościach.
  3. Unikaj spożywania kawy, herbaty, nabiału i produktów bogatych w polifenole bezpośrednio przed lub po posiłkach bogatych w żelazo.
  4. Dbaj o różnorodność diety, by dostarczyć organizmowi zarówno żelazo hemowe, jak i niehemowe.
  5. Regularne badania poziomu żelaza oraz ferrytyny (marker zapasów żelaza w organizmie) pomogą monitorować stan gospodarki żelazowej w organizmie. W razie wątpliwości warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem, aby odpowiednio dostosować dietę i suplementację.

Badaj się!

Dzięki odpowiedniemu podejściu do żywienia, nawet osoby na diecie roślinnej mogą skutecznie dbać o właściwy poziom żelaza, a organizm będzie w stanie optymalnie funkcjonować, czerpiąc korzyści ze zdrowych i zbilansowanych posiłków.

Oferujemy następujące pakiety badań:

Do badań nie musisz się w żaden sposób przygotować - wystarczy kupić voucher i przyjść do wybranego laboratorium na pobranie krwi.

Sprawdź: 8 powodów, dla których od dzisiaj zaczniesz badać się regularnie

Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowi porady medycznej. Informacje zawarte w niniejszym dokumencie nie zastępują i nigdy nie powinny być traktowane jako profesjonalna porada medyczna.

Wchlanianie zelaza

swisslab

doctors

650

placówek w całej Polsce

500

badań w ofercie

30000

przebadanych pacjentów

doctors