Pakiet Badań dla Wegan i Wegetarian
Pakiet Badań dla Wegan i Wegetarian został stworzony z myślą o monitorowaniu zdrowia osób praktykujących dietę roślinną.
czytaj więcejTwój koszyk
Dodano do koszyka
Aktualnie Twój koszyk jest pusty.
Wykupując te badania zaoszczędzisz zł
Powiedz nam jakie badanie chcesz wykonać…
Żelazo to kluczowy pierwiastek, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odgrywa kluczową rolę w produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen do wszystkich tkanek ciała. Niedobory żelaza mogą prowadzić do anemii, zmęczenia, osłabienia układu odpornościowego i problemów z koncentracją. Jak zatem zadbać o to, by organizm mógł skutecznie przyswajać żelazo z diety? Odpowiednie nawyki żywieniowe mogą znacznie wpłynąć na wchłanianie tego pierwiastka, zarówno z pokarmów pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.
Żelazo występuje w dwóch formach: hemowej (pochodzenia zwierzęcego) i niehemowej (pochodzenia roślinnego). Żelazo hemowe jest łatwiej przyswajalne, ale warto znać również źródła żelaza niehemowego, szczególnie dla osób, które wybierają dietę wegetariańską lub wegańską.
Źródła żelaza hemowego:
Żelazo hemowe jest najlepiej przyswajane przez organizm - aż do 40% tego rodzaju żelaza może zostać przyswojone w sprzyjających warunkach.
Źródła żelaza niehemowego:
Żelazo niehemowe jest trudniejsze do przyswajania - organizm jest w stanie wchłonąć tylko do 20% tego pierwiastka. Niemniej jednak odpowiednie połączenia żywieniowe mogą znacznie poprawić jego biodostępność.
Pokarmy bogate w żelazo hemowe, takie jak czerwone mięso, są łatwiej przyswajalne przez organizm niż żelazo z produktów roślinnych. / Fot. Canva
Przy planowaniu diety warto uwzględnić produkty i składniki, które mogą zwiększyć wchłanianie żelaza. Poniżej przedstawiamy kilka kluczowych elementów!
1. Witamina C.
Obecność witaminy C w posiłku znacząco zwiększa przyswajalność żelaza - zarówno hemowego, jak i niehemowego. Witamina C przekształca żelazo w formę, którą organizm łatwiej magazynuje i trawi. Spożycie 100 mg witaminy C w jednym posiłku może poprawić wchłanianie żelaza nawet o 67%! Dlatego warto do dań mięsnych i roślinnych dodawać:
2. Witamina A i beta-karoten.
Produkty bogate w beta-karoten i witaminę A, takie jak marchew, dynia, bataty i ciemnozielone warzywa, mogą poprawiać wchłanianie żelaza niehemowego nawet o kilkaset procent. Na przykład wchłanianie żelaza z ryżu może wzrosnąć aż o 300%, jeśli w posiłku znajdzie się źródło beta-karotenu.
3. Białko zwierzęce.
Mięso, drób i ryby, oprócz zawartości żelaza hemowego, wpływają na lepsze przyswajanie żelaza niehemowego z pokarmów roślinnych. Badania pokazują, że dodatek 75 gramów mięsa do dania roślinnego może zwiększyć wchłanianie żelaza aż o 2,5 razy.
Nawet najlepiej zbilansowana dieta może nie przynieść rezultatów, jeśli obecne będą składniki upośledzające wchłanianie żelaza. Ważne jest, by wiedzieć, co może przeszkadzać w jego przyswajaniu.
1. Kwas fitynowy.
Znajdujący się w pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach i roślinach strączkowych, kwas fitynowy znacząco hamuje wchłanianie żelaza. Na szczęście, jego negatywny wpływ można zniwelować poprzez dodanie do posiłku witaminy C. Na przykład kanapki pełnoziarniste warto uzupełnić o pomidora, paprykę lub ogórka.
2. Wapń.
Wapń również może negatywnie wpływać na przyswajanie żelaza, zwłaszcza gdy jest spożywany w dużych ilościach razem z posiłkiem bogatym w żelazo. Na przykład sałatka grecka z fetą czy danie z nabiałem może obniżyć wchłanianie żelaza aż o 60%. Aby tego uniknąć, warto spożywać nabiał w innych porach dnia, a posiłki bogate w żelazo planować osobno.
3. Polifenole.
Znajdujące się w kawie, herbacie, czerwonym winie oraz niektórych owocach i warzywach, polifenole hamują wchłanianie żelaza, zwłaszcza niehemowego. Nawet filiżanka herbaty może zmniejszyć przyswajanie żelaza o 60-70%. Dlatego warto odczekać co najmniej dwie godziny po posiłku, zanim sięgniemy po te napoje.
Spożywanie owsianki z dodatkiem owoców bogatych w witaminę C może wspomagać wchłanianie żelaza z roślinnych źródeł. / Fot. Canva
Aby maksymalnie zwiększyć przyswajalność żelaza, warto zwrócić uwagę na kilka prostych zasad!
Dzięki odpowiedniemu podejściu do żywienia, nawet osoby na diecie roślinnej mogą skutecznie dbać o właściwy poziom żelaza, a organizm będzie w stanie optymalnie funkcjonować, czerpiąc korzyści ze zdrowych i zbilansowanych posiłków.
Oferujemy następujące pakiety badań:
Do badań nie musisz się w żaden sposób przygotować - wystarczy kupić voucher i przyjść do wybranego laboratorium na pobranie krwi.
Sprawdź: 8 powodów, dla których od dzisiaj zaczniesz badać się regularnie
Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowi porady medycznej. Informacje zawarte w niniejszym dokumencie nie zastępują i nigdy nie powinny być traktowane jako profesjonalna porada medyczna.
podobne artykuły
Endometrioza to przewlekła choroba ginekologiczna, która dotyka około 10% kobiet w wieku rozrodczym.
Przeziębienie to łagodna, wirusowa infekcja dróg oddechowych, która najczęściej dotyka nas jesienią i zimą.
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna, która dotyczy milionów ludzi na całym świecie. Charakteryzuje się zaburzeniem metabolizmu glukozy.
swisslab
650
placówek w całej Polsce
500
badań w ofercie
30000
przebadanych pacjentów
Konto
Twoje konto zostało założone, jesteś zalogowany.