Ta strona korzysta z plików cookies. Sprawdź naszą politykę prywatności żeby dowiedzieć się więcej.

Twój koszyk

Dodano do koszyka

Aktualnie Twój koszyk jest pusty.

Wykupując te badania zaoszczędzisz

Przejdź do kasy

Dbaj o zdrowie i nie ułatwiaj demencji roboty!

Demencja kiedy wzrasta
Demencja kiedy wzrasta

Nie ułatwiaj demencji roboty!

Ryzyko demencji rośnie o 40% jeśli jecie TO codziennie!

Już od jakiegoś czasu wiadomo, że jedzenie przetworzonego mięsa jest powiązane z występowaniem różnych chorób. Ale niedawno okazało się, że szkodliwość przetworzonego mięsa sięga także… sprawności mózgu!
WHO od lat głosi, że jedzenie czerwonego mięsa oraz mięsa wysokoprzetworzonego nie jest dobre dla zdrowia. Ostrzega o tym, że takie mięso jest podejrzewane o działanie rakotwórcze. W najnowszych zaleceniach żywnościowych, czerwone mięso oraz mięso przemysłowo przetworzone znalazły się w tej samej grupie szkodliwości co… azbest!

Do głosu WHO dołączają coraz to nowe. Ostatnio naukowcy z University of Leeds opublikowali wyniki badania, które wykazało, że już nawet niewielkie ilości przetworzonego mięsa – jeśli jest spożywane codziennie - drastycznie zwiększają ryzyko zapadnięcia na choroby kognitywne w późniejszym życiu.

Wiarygodne dane

Nie machaj na to ręką! Temu badaniu warto uwierzyć. Zostało przeprowadzone naprawdę solidnie: próba badawcza objęła aż 439 888 Brytyjczyków w wieku 40-69 lat. Tak duża próba jest już bardzo reprezentatywna, a to znaczy, że z dużą pewnością można uogólniać wyniki badania na całą populację.
Ale do meritum: badacze mieli możliwość wglądu i analizy danych brytyjskich pacjentów, zgromadzonych w zasobach brytyjskiego odpowiednika naszego NFZ. Przyglądali się dwóch sprawom - diecie badanych oraz częstotliwości występowania wśród nich takich schorzeń, jak choroba Alzheimera oraz związana z miażdżycą demencja. Analizowali także takie statystyki jak śmiertelność i częstotliwość pobytów w szpitalu.

Smaczne? Ale niezdrowe!

A teraz wyniki: już spożycie przetworzonego mięsa na poziomie 25g dziennie łączy się z wyraźnie podwyższonym ryzykiem rozwoju demencji. Zaledwie dwa plastry bekonu – jeśli jesz je codziennie przez dłuższy czas- podnoszą to ryzyko aż o 44%! Podobnie działają mięsne konserwy, kiełbaski, wytwory z mięsa wołowego i wieprzowego. Mężczyźni wydawali się być bardziej narażeni na negatywny wpływ mięsnej diety.

Trochę nadziei mięsożercom daje fakt, że drób, nawet przetworzony, wydawał się mieć mniej szkodliwe działanie.

Jakieś rady od naukowców?

Były takie:

- przestaw się z wołowiny, wieprzowiny i baraniny na drób. Jeśli zamiast steków i schabowych będziesz jeść drób bez skóry, Twój mózg dłużej będzie dobrze działać.

- jedz mięso nieprzetworzone – w sensie unikania mięsa, przetworzonego przemysłowo (poza Twoim domem). W miarę bezpieczne jest przetwarzanie go samodzielnie, pod warunkiem, że zrobisz to w odpowiedni sposób – czyli będziesz je dusić i gotować, a nie piec, grillować czy smażyć.

- przestaw się z na dietę roślinną. Ta dieta, jeśli ją dobrze zbilansujesz, nie niesie ŻADNYCH zagrożeń. Ale warunek: musi być dobrze zaplanowana, żeby dostarczać Ci odpowiednich ilości białka, żelaza i aminokwasów. Spokojnie, to da się zarobić i nawet nie jest bardzo trudne, choć wymaga nieco wiedzy.

Czy naprawdę muszę być wege?

Nie musisz. Możesz po prostu ograniczyć ilość mięsa w diecie, wyłączając te jego postacie, które mózgowi szkodzą. Możesz też zostać tzw. flexitarianinem – czyli osobą, która łączy dietę wegetariańską z dietę mięsną. Ta postawa nabiera coraz większej popularności. Flexitarianin w swej diecie na co dzień bazuje na produktach roślinnych, od czasu do czasu sięgając jednak po mięso. Z punktu widzenia zdrowia mózgu takie rozwiązanie jest idealne – a już na pewno będzie wskazane, jeśli masz nieprawidłowy poziom cholesterolu i trójglicerydów. Sprawdź go tutaj: Profil lipidowy – lipidogram. Za wysoki cholesterol i trójglicerydy stanowią zagrożenie dla zdrowia naczyń krwionośnych – także tych w mózgu! Dieta z przewagą pokarmów roślinnych daje redukcję zawartości tłuszczy zwierzęcych w diecie, a także większa ilość antyoksydantów. Obie te rzeczy będą strzec zdrowia Twojego mózgu.

 

 

swisslab

doctors

420

placówek w całej Polsce

500

badań w ofercie

6000

przebadanych pacjentów

doctors