Ta strona korzysta z plików cookies. Sprawdź naszą politykę prywatności żeby dowiedzieć się więcej.

Twój koszyk

Dodano do koszyka

Aktualnie Twój koszyk jest pusty.

Wykupując te badania zaoszczędzisz

Przejdź do kasy

Kwas foliowy – ważniejszy, niż myślisz!

kwas-foliowy
kwas-foliowy
kwas-foliowy

Kwas foliowy – ważniejszy, niż myślisz!

Kwas foliowy jest ważny wyłącznie dla kobiet w ciąży? Nic bardziej mylnego! Witamina B9, bo to właśnie o niej mowa, jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sprawdź, dlatego warto dbać o odpowiedni poziom kwasu foliowego w organizmie i nie daj się niedoborom!

1. Dlaczego kwas foliowy jest "foliowy"?

Nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa “folium”, oznaczającego “liść”, ponieważ to właśnie w zielonych, “liściastych” warzywach (takich jak brukselka, szpinak, kapusta czy pietruszka) kryje się najwięcej drogocennej witaminy B9.

2. Właściwości kwasu foliowego

Czerwone krwinki

Kwas foliowy uczestniczy w procesie tworzenia czerwonych krwinek, odpowiadających za transport tlenu w organizmie. Odpowiednie stężenie kwasu foliowego jest więc koniecznie do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego.

DNA

Kwas foliowy bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, które są głównym budulcem ludzkiego DNA.

Komórki

Kwas foliowy reguluje proces wzrostu, rozwoju i rozmnażania komórek.

Spermatogeneza

Witamina B9 bierze także udział w spermatogenezie, jest więc istotnym czynnikiem regulującym męską płodność.

Układ nerwowy

Kwas foliowy uczestniczy w procesach syntezy neurotransmiterów, odpowiadających za przekazywanie bodźców między neuronami. Kwas foliowy reguluje więc także działanie układu nerwowego

Trawienie

Kwas foliowy bierze udział w procesach trawiennych, regulując prawidłowe funkcjonowanie jelit, żołądka i wątroby.

Homocysteina

Kwas foliowy reguluje poziom homocysteiny w organizmie, której nadmiar może prowadzić do zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Nowotwory

Kwas foliowy minimalizuje także ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, takich jak rak szyjki macicy czy żołądka.

Rozwój płodu

Kwas foliowy jest niezwykle istotny dla prawidłowego rozwoju płodu. Bierze udział w powstawaniu cewy nerwowej, z której następnie wykształca się mózg i rdzeń kręgowy. Niedobór kwasu foliowego w pierwszych miesiącach ciąży może skutkować przedwczesnym porodem i wadami układu nerwowego u dziecka.

3. Skutki niedoboru

  • niedokrwistość,
  • choroby układu krążenia,
  • osteoropoza,
  • miażdżyca,
  • problemy z płodnością,
  • drętwienie kończyn,
  • problemy z koncentracją,
  • obniżenie nastroju,
  • problemy z trawieniem,
  • zaburzenia snu,

4. Jak dostarczyć kwas foliowy do organizmu?

Kwas foliowy nie syntezuje się samoistnie w naszym organizmie, dlatego trzeba go sobie dostarczać wraz z pożywieniem lub suplementacją. Witaminę B9 znajdziemy w produktach takich jak:

  • szpinak,
  • brukselka,
  • brokuły,
  • fasola,
  • pietruszka,
  • awokado,
  • szparagi,
  • drożdże,
  • żółtko jaja.

Należy pamiętać, że kwas foliowy występujący w pożywieniu jest bardzo wrażliwy na różne czynniki, m.in, obróbkę termiczną czy kwaśne pH, które mogą wpływać na jego zniszczenie. Dlatego w sytuacji, gdy nie jesteśmy w stanie dostarczyć sobie odpowiedniej ilości kwasu foliowego z diety, warto rozważyć dodatkową suplementację.

6. Badanie

Badanie poziomu kwasu foliowego wykonuje się z krwi. Do badania należy przystąpić na czczo (ostatni posiłek najpóźniej 12 h przed badaniem), najlepiej w godzinach 7.00-10.00. UWAGA! Wynik może zaburzać przyjmowanie metotreksatu (leku na łuszczycę).

kwas-foliowy

swisslab

doctors

650

placówek w całej Polsce

500

badań w ofercie

30000

przebadanych pacjentów

doctors