Powiedz nam jakie badanie chcesz wykonać…
Kwas foliowy – ważniejszy, niż myślisz!


Kwas foliowy – ważniejszy, niż myślisz!
Kwas foliowy jest ważny wyłącznie dla kobiet w ciąży? Nic bardziej mylnego! Witamina B9, bo to właśnie o niej mowa, jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sprawdź, dlatego warto dbać o odpowiedni poziom kwasu foliowego w organizmie i nie daj się niedoborom!
1. Dlaczego kwas foliowy jest "foliowy"?
Nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa “folium”, oznaczającego “liść”, ponieważ to właśnie w zielonych, “liściastych” warzywach (takich jak brukselka, szpinak, kapusta czy pietruszka) kryje się najwięcej drogocennej witaminy B9.
2. Właściwości kwasu foliowego
Czerwone krwinki
Kwas foliowy uczestniczy w procesie tworzenia czerwonych krwinek, odpowiadających za transport tlenu w organizmie. Odpowiednie stężenie kwasu foliowego jest więc koniecznie do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego.
DNA
Kwas foliowy bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, które są głównym budulcem ludzkiego DNA.
Komórki
Kwas foliowy reguluje proces wzrostu, rozwoju i rozmnażania komórek.
Spermatogeneza
Witamina B9 bierze także udział w spermatogenezie, jest więc istotnym czynnikiem regulującym męską płodność.
Układ nerwowy
Kwas foliowy uczestniczy w procesach syntezy neurotransmiterów, odpowiadających za przekazywanie bodźców między neuronami. Kwas foliowy reguluje więc także działanie układu nerwowego
Trawienie
Kwas foliowy bierze udział w procesach trawiennych, regulując prawidłowe funkcjonowanie jelit, żołądka i wątroby.
Homocysteina
Kwas foliowy reguluje poziom homocysteiny w organizmie, której nadmiar może prowadzić do zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Nowotwory
Kwas foliowy minimalizuje także ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, takich jak rak szyjki macicy czy żołądka.
Rozwój płodu
Kwas foliowy jest niezwykle istotny dla prawidłowego rozwoju płodu. Bierze udział w powstawaniu cewy nerwowej, z której następnie wykształca się mózg i rdzeń kręgowy. Niedobór kwasu foliowego w pierwszych miesiącach ciąży może skutkować przedwczesnym porodem i wadami układu nerwowego u dziecka.
3. Skutki niedoboru
- niedokrwistość,
- choroby układu krążenia,
- osteoropoza,
- miażdżyca,
- problemy z płodnością,
- drętwienie kończyn,
- problemy z koncentracją,
- obniżenie nastroju,
- problemy z trawieniem,
- zaburzenia snu,
4. Jak dostarczyć kwas foliowy do organizmu?
Kwas foliowy nie syntezuje się samoistnie w naszym organizmie, dlatego trzeba go sobie dostarczać wraz z pożywieniem lub suplementacją. Witaminę B9 znajdziemy w produktach takich jak:
- szpinak,
- brukselka,
- brokuły,
- fasola,
- pietruszka,
- awokado,
- szparagi,
- drożdże,
- żółtko jaja.
Należy pamiętać, że kwas foliowy występujący w pożywieniu jest bardzo wrażliwy na różne czynniki, m.in, obróbkę termiczną czy kwaśne pH, które mogą wpływać na jego zniszczenie. Dlatego w sytuacji, gdy nie jesteśmy w stanie dostarczyć sobie odpowiedniej ilości kwasu foliowego z diety, warto rozważyć dodatkową suplementację.
6. Badanie
Badanie poziomu kwasu foliowego wykonuje się z krwi. Do badania należy przystąpić na czczo (ostatni posiłek najpóźniej 12 h przed badaniem), najlepiej w godzinach 7.00-10.00. UWAGA! Wynik może zaburzać przyjmowanie metotreksatu (leku na łuszczycę).
swisslab

650
placówek w całej Polsce
500
badań w ofercie
30000
przebadanych pacjentów
