Pakiet Badań dla Wegan i Wegetarian
Pakiet Badań dla Wegan i Wegetarian został stworzony z myślą o monitorowaniu zdrowia osób praktykujących dietę roślinną.
czytaj więcejTwój koszyk
Dodano do koszyka
Aktualnie Twój koszyk jest pusty.
Wykupując te badania zaoszczędzisz zł
Powiedz nam jakie badanie chcesz wykonać…
Dobrze zbilansowana dieta roślinna może być bardzo zdrowa, a kluczowe jest, by była rzeczywiście dobrze zbilansowana. Jeśli tego nie zrobimy, możemy zaszkodzić sobie bardziej, niż sądzimy. W ostatnich latach diety wegańska i wegetariańska zdobywają coraz większą akceptację wśród dietetyków i lekarzy. Uważane są za antynowotworowe, sprzyjające szczupłej sylwetce, pozwalające na lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi oraz chroniące przed chorobami serca. Brzmi dobrze? Zdecydowanie!
Jednakże, mimo że wiele korzyści jest prawdziwych, nie jest to takie proste. Wiele osób sądzi, że wystarczy wykluczyć mięso z diety, a zdrowie samo zapuka do drzwi. Niestety, mamy kiepskie wieści: sama rezygnacja z mięsa to dopiero początek, a sama decyzja o byciu wegetarianinem czy weganinem nie zapewnia zdrowia.
Jeśli Twoja dieta bezmięsna ma być rzeczywiście zdrowa, musi być starannie przemyślana. Inaczej ryzykujesz niedobory składników odżywczych, a problemy zdrowotne, z którymi borykają się mięsożercy, mogą się po prostu zmienić w inne.
Sprawdź: Dieta wegańska - na czym polega?
Oto mały przewodnik po najczęstszych błędach popełnianych przez osoby rozpoczynające dietę roślinną. Lepiej uczyć się na cudzych doświadczeniach, prawda?
Nieodpowiednio zbilansowana dieta wegańska może prowadzić do niedoborów ważnych składników odżywczych. / Fot. Canva
1. Automatyczne założenie, że wszystko wegańskie lub wegetariańskie jest zdrowsze.
To jeden z najpowszechniejszych mitów. Przykład: mleko. Mleko krowie zawiera 8 g białka w szklance, podczas gdy alternatywa w postaci mleka migdałowego ma tylko 1 g białka. Dodatkowo, wiele marek dosładza mleko migdałowe, co zwiększa jego kaloryczność. Wegańskie burgery mogą smakować podobnie do mięsnych, ale często są przetworzone, bogate w sól i kalorie.
Rada: Podejdź ostrożnie do swojej nowej diety. Unikaj wysoko przetworzonych produktów i stawiaj na naturalne, świeże składniki.
2. Niedobór żelaza.
Mięso i podroby to najlepsze źródła żelaza. W 100 g mięsa znajdziesz około 20% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Roślinne źródła żelaza są mniej przyswajalne, co może prowadzić do anemii.
Rada: Wprowadź do swojej diety rośliny bogate w żelazo, takie jak soczewica, szpinak czy nasiona dyni. Aby poprawić wchłanianie żelaza, warto łączyć je z produktami bogatymi w witaminę C.
3. Niedobór witaminy B12.
Witamina B12 jest kluczowa dla produkcji krwi i zdrowia układu nerwowego. Jest obecna głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, dlatego weganie i wegetarianie są bardziej narażeni na niedobór.
Rada: Regularnie kontroluj poziom witaminy B12 w organizmie. Warto rozważyć suplementację, szczególnie jeśli nie spożywasz fortifikowanych produktów roślinnych.
4. Zastępowanie mięsa żółtym serem.
To typowy błąd, który popełniają nowi wegetarianie. Ser nie dostarcza takiej samej ilości żelaza i cynku jak mięso, a dodatkowo ma więcej kalorii.
Rada: Urozmaicaj swoją dietę, dodając różnorodne źródła białka roślinnego, takie jak tempeh, quinoa, ciecierzyca czy tofu.
5. Zbyt mało pokarmów pełnowartościowych.
Nawet domowe dania mogą być mało wartościowe, jeśli bazujesz na rafinowanych węglowodanach, jak biały makaron czy pieczywo.
Rada: Stawiaj na warzywa, owoce oraz produkty z mąki pełnoziarnistej. Możesz np. zrobić naleśniki z mąki razowej i nadziać je zdrową sałatką z fasolą i cieciorką.
6. Niedobór białka.
Mięso jest bogatym źródłem białka, które jest niezbędne do regeneracji tkanek i produkcji enzymów. Osoby na diecie roślinnej muszą bardziej uważać na spożycie białka.
Rada: Wprowadź do diety rośliny strączkowe, które są doskonałym źródłem białka. Jedna szklanka gotowanej soczewicy dostarcza 18 g białka.
7. Zapominanie o kwasach Omega-3.
Kwasy Omega-3 mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym działanie przeciwzapalne. W diecie roślinnej, trzeba je pozyskiwać z nasion chia, orzechów włoskich i siemienia lnianego, ponieważ roślinne źródła zawierają głównie ALA.
Rada: Upewnij się, że w diecie są odpowiednie źródła kwasów Omega-3. Rozważ także suplementację, szczególnie olejem z pachnotki.
W diecie wegetariańskiej ważne jest zastępowanie mięsa pełnowartościowymi źródłami białka, aby uniknąć błędów żywieniowych. / Fot. Canva
Dieta wegańska i wegetariańska mogą być zdrowe, ale wymagają staranności i przemyślenia. Unikaj powszechnych pułapek i stawiaj na zróżnicowane i pełnowartościowe składniki. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest równowaga i umiar. Twój organizm Ci za to podziękuje!
Oferujemy następujące pakiety badań:
Do badań nie musisz się w żaden sposób przygotować - wystarczy kupić voucher i przyjść do wybranego laboratorium na pobranie krwi.
Sprawdź: 8 powodów, dla których od dzisiaj zaczniesz badać się regularnie
Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowi porady medycznej. Informacje zawarte w niniejszym dokumencie nie zastępują i nigdy nie powinny być traktowane jako profesjonalna porada medyczna.
podobne artykuły
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w organizmie - filtruje toksyny, wspomaga trawienie, magazynuje składniki odżywcze i dba o metabolizm.
Jednym z najbardziej zauważalnych skutków chronicznego stresu jest tzw. "brzuch stresowy".
Nadczynność kory nadnerczy to stan, w którym nadnercza produkują zbyt dużo hormonów.
swisslab
650
placówek w całej Polsce
500
badań w ofercie
30000
przebadanych pacjentów
Konto
Twoje konto zostało założone, jesteś zalogowany.