Ta strona korzysta z plików cookies. Sprawdź naszą politykę prywatności żeby dowiedzieć się więcej.

Możesz zaakceptować, dostosować lub odrzucić stosowanie wszystkich plików cookies i podobnych technologii. Szczegółowego wyboru dokonasz za pomocą suwaków po prawej stronie.

Niezbędne
Nie Tak
Preferencyjne
Nie Tak
Analityczne
Nie Tak
Marketingowe
Nie Tak
Funkcjonalne
Nie Tak

Twój koszyk

Dodano do koszyka

Aktualnie Twój koszyk jest pusty.

Wykupując te badania zaoszczędzisz

Przejdź do kasy
hashimoto-dieta-jadlospis

Hashimoto - co jeść, a czego nie?

hashimoto-dieta-jadlospis
hashimoto-dieta-jadlospis

Choroba Hashimoto, czyli autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, wpływa na funkcjonowanie organizmu w wielu aspektach, w tym na metabolizm i gospodarkę hormonalną. Odpowiednia dieta odgrywa kluczową rolę w łagodzeniu objawów tej choroby oraz wspieraniu funkcji tarczycy. Właściwy dobór produktów spożywczych może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego, poprawie samopoczucia i ogólnego stanu zdrowia. W tym artykule dowiesz się, co warto jeść przy Hashimoto, aby wspomóc leczenie, a jakich pokarmów unikać, aby nie pogarszać stanu zdrowia.

Hashimoto - kiedy się ujawnia?

Choroba Hashimoto jest schorzeniem autoimmunologicznym - zwanym inaczej chorobą z autoagresji. Z jakiegoś powodu organizm „podejmuje decyzję”, że trzeba zaatakować komórki tarczycy. Komórki układu odpornościowego zaczynają rozpoznawać komórki tarczycy jako wroga i przypuszczają atak, wywołując przewlekły stan zapalny w tarczycy i powoli ją niszcząc. Ponieważ nie wiadomo, co w ogóle zapoczątkowuje ten proces, nie da się przewidzieć, czy i kiedy Hashimoto zacznie podgryzać gruczoł tarczowy.

Sprawdź: Hashimoto - jak wpływa na seks?

Z początku nie będziesz wiedzieć nawet, że coś się z Twoją tarczycą dzieje. Choroba Hashimoto zaczyna się całkiem bezobjawowo. Kiedy się ujawnia, tarczyca już jest na tyle podniszczona, że cały organizm zaczyna odczuwać tego skutki.

Skutkiem destrukcyjnego działania organizmu na tarczycę jest powolne wpadanie tego narządu w niedoczynność. Oznacza to, że uszkodzona tarczyca zaczyna produkować mniejsze ilości hormonów tarczycowych. Hormony te odpowiedzialne są za regulację całej przemiany materii, więc kiedy ich ilość spada poniżej optymalnej dla Twojego organizmu, całe ciało zaczyna odczuwać skutki tego niedoboru.

Główne objawy choroby Hashimoto obejmują:

  • brak energii,
  • wieczne zmęczenie,
  • depresyjne nastroje,
  • marznięcie, uczucie wychłodzenia,
  • zaparcia,
  • suchość skóry,
  • wypadanie włosów,
  • wypukłość (wole) formujące się u podstawy szyi,
  • problemy z zajściem w ciążę,
  • znacznie obfitsze okresy,
  • przybieranie na wadze.

Ten ostatni objaw z reguły najszybciej i najbardziej alarmuje kobiety. Zauważają, że choć nie zmieniły diety ani dawki codziennej aktywności fizycznej, kilogramy zaczynają się do nich „przyklejać”. Zmęczenie, kiepski nastrój, uczucie zimna przypisują zazwyczaj zmęczeniu, ale tycie na tyle je niepokoi, że zaczynają szukać przyczyny. Diagnoza „choroba Hashimoto” jest w tym przypadku najczęstszą chyba diagnozą, ponieważ choroba Hashimoto jest wśród młodych kobiet najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy.

zdrowa-dieta-zdrowe-jedzenie-przy-chorobie-hashimoto

Zdrowa dieta przy Hashimoto wspiera funkcjonowanie tarczycy i poprawia samopoczucie. / fot. Canva

Hashimoto - co jeść?

Ogólne zalecenia dietetyczne dla osób z Hashimoto opierają się na zasadach zdrowego odżywiania, które wspierają funkcjonowanie tarczycy oraz redukują stany zapalne w organizmie. Właściwa dieta może znacząco poprawić samopoczucie i wspomóc leczenie tej choroby. Poniżej znajdziesz kluczowe zasady odżywiania, które warto wprowadzić, jeśli chorujesz na Hashimoto.

  1. Jedz mniej, ale za to częściej. Najlepiej, jeśli jest to 4-5 posiłków w ciągu dnia.
  2. Codziennie zjadaj porcję chudego białka, bo nie tylko pomaga ono nie tyć w chorobie Hashimoto, ale też zawarte w nim aminokwasy stanowią ważny element budulcowy hormonów tarczycy oraz wspierają dobry nastrój. W roli chudego białka mogą wystąpić np. chude mięso, chudy nabiał, jaja oraz fasole.
  3. Unikaj restrykcyjnych diet i głodówek. Twoja tarczyca potrzebuje regularności w odżywianiu się.
  4. Wprowadź do diety zdrowe tłuszcze. Ich źródłem są pestki, orzechy, morskie ryby, tłoczone na zimno oleje, siemię lniane, olej lniany. Tłuszcze te działają przeciwzapalnie, a podstawą choroby Hashimoto jest podgryzający tarczycę tlący się przewlekle stan zapalny.
  5. Jedz węglowodany złożone. Ta grupa pokarmowa obejmuje produkty pełnoziarniste. Wszelkie przetwory (spody do pizzy, makarony, pieczywo) powinny być zawsze z mąki z pełnego przemiału. Jadaj też kasze i nierafinowane płatki. Wybieraj te węglowodany, które mają niski indeks glikemiczny (np. kasza gryczana ma niższy indeks glikemiczny od kaszy jaglanej), ponieważ chorzy na Hashimoto często miewają problemy z gospodarką glukozową. Produkty o niskim indeksie glikemicznym pomagają uniknąć gwałtownych skoków i spadków poziomu cukru we krwi.
  6. Zapewnij sobie dostawę żelaza. Pierwiastek ten jest konieczne do produkcji krwinek. W chorobie Hashimoto częsty jest niedobór żelaza, zdarzają się przypadki niedokrwistości – tym bardziej, że jednym z objawów Hashimoto są obfite miesiączki. Poza tym żelazo jest niezbędne do przetwarzania hormonów tarczycy przez organizm. Znajdziesz je w czerwonym mięsie wołowym, wątróbce, jajach, natce pietruszki.
  7. Jedz codziennie produkty bogate w błonnik. Jednym z objawów Hashimoto są zaparcia – błonnik pomoże się z nimi uporać. Wspiera też uczucie sytości, dzięki czemu można jeść mniej (i nie tyć). W Twoim menu powinny się codziennie znaleźć warzywa i niesłodkie owoce. Ile? Jak najwięcej.
  8. Pij 2 litry płynów dziennie. Najlepiej wody, ale rozcieńczone soki czy herbatki ziołowe i owocowe też mogą być.
  9. Codziennie spożywaj selen. Kiedy jest go sporo w diecie, zmniejsza się liczba przeciwciał, atakujących tarczycę. Znajdziesz go w jajach, wieprzowinie, sardynkach, tuńczyku, orzechach brazylijskich, kurczaku. Najwięcej selenu mają orzechy brazylijskie: pokryjesz zapotrzebowanie dzienne, zjadając jeden orzech.
  10. Codziennie dostarczaj sobie cynku. Tego pierwiastka tarczyca potrzebuje do produkcji hormonów. Wysoka podaż cynku w diecie (lub w suplementach) podnosi poziom hormonów tarczycy we krwi. Na szczęście, niedobór cynku zdarza się rzadko. Ale aby upewnić, że na pewno go sobie dostarczasz, sięgaj po wołowinę, owoce morza, kurczaka, fasole i soczewice oraz krowie mleko.

Sprawdź: Jak schudnąć przy insulinooporności?

jedzenie-zdrowe-owoce-warzywa-pelnoziarniste-kasze-makarony-straczki-zdrowa-dieta-hashimoto

Odpowiednie odżywianie może zmniejszyć stany zapalne i wspomóc leczenie Hashimoto. / fot. Canva

Hashimoto - czego nie jeść?

Jakich pokarmów powinno się unikać w chorobie Hashimoto? Oto lista podstawowych zasad:

  • ogranicz „złe tłuszcze”, czyli nasycone kwasy tłuszczowe; działają prozapalnie, sprzyjają tyciu; do grupy niezalecanych tłuszczy należą wszystkie tłuszcze zwierzęce, z wyjątkiem ryb;
  • wyeliminuj tzw. tłuszcze trans; są to tłuszcze utwardzone, czyli uwodornione; kryją się w fast foodach, chipsach, kupnych ciastkach; działają prozapalnie, podnoszą poziom cholesterolu;
  • odstaw białą mąkę; ma wysoki indeks glikemiczny i - poza kaloriami - niewiele wartości;
  • wykreśl z diety cukry proste; oznacza to rezygnację ze słodyczy, cukierków, ciast, dżemów, soków owocowych; cukier sprzyja stanom zapalnym oraz huśtawce glikemicznej: po jego zjedzeniu poziom glukozy w organizmie gwałtownie rośnie, a potem równie gwałtownie spada;
  • unikaj warzyw krzyżowych; ta grupa pokarmowa obejmuje kapusty (m.in. włoską), brukselkę, kalafiora, brokuły, jarmuż; w warzywach krzyżowych znajdują się goitrogeny, substancje, które upośledzają wchłanianie jodu przez tarczycę; najwięcej ich jest w kapuście włoskiej i brukselce, pewne ilości znajdują się też w soi.

Hashimoto - dlaczego warto unikać jodu, glutenu, nabiału?

Chociaż nie zawsze trzeba całkowicie rezygnować z jodu, glutenu czy nabiału, często są one niezalecane w diecie osób z Hashimoto. Dlaczego?

Sprawdź: Hashimoto - fakty i mity

Nabiał.

Warto ograniczyć nabiał, ponieważ zawarte w nim tłuszcze mogą hamować syntezę hormonów tarczycy. Jeśli dodatkowo masz nietolerancję laktozy, spożywanie nabiału może zaostrzać stany zapalne, w tym te toczące się w tarczycy. Jednak jeśli dobrze tolerujesz laktozę, wprowadzenie do diety pewnej ilości chudego nabiału może być korzystne.

Gluten.

Gluten warto unikać, ponieważ nadwrażliwość na niego często współwystępuje z chorobami tarczycy, zwłaszcza z Hashimoto. Szacuje się, że aż 40% osób z Hashimoto może mieć pewną formę nietolerancji glutenu. Dlatego ograniczenie glutenu, zwłaszcza z mąki pszennej, żytniej i jęczmiennej, może przynieść korzyści. Spróbuj zastąpić te produkty mąkami bezglutenowymi, takimi jak ryżowa, gryczana czy jaglana.

Jod.

Często pojawia się przekonanie, że osoby z Hashimoto powinny unikać jodu, ale to nie do końca prawda. Tarczyca potrzebuje jodu do produkcji hormonów, a jego niedobór może być bardzo szkodliwy. Z drugiej strony, nadmiar jodu również może być niekorzystny, ponieważ może nasilać stan zapalny w tarczycy. Dlatego warto zachować równowagę i unikać zarówno niedoboru, jak i nadmiaru tego pierwiastka w diecie.

kobieta-je-salatke-choroba-hashimoto-zdrowa-zrownowazona-dieta

Wybieranie właściwych produktów spożywczych jest kluczowe w zarządzaniu objawami Hashimoto. / fot. Canva

Badaj się!

Dieta odgrywa kluczową rolę w zarządzaniu chorobą Hashimoto. Odpowiedni dobór produktów może wspomóc pracę tarczycy, złagodzić objawy i poprawić ogólny stan zdrowia. Unikanie glutenu, nadmiaru jodu oraz tłustego nabiału może pomóc w redukcji stanów zapalnych i stabilizacji gospodarki hormonalnej. Pamiętaj jednak, że każdy organizm jest inny, dlatego warto obserwować swoje ciało i dostosowywać dietę do indywidualnych potrzeb. W połączeniu z regularnymi badaniami kontrolnymi oraz konsultacjami z lekarzem, odpowiednia dieta może stać się ważnym elementem wspierającym leczenie Hashimoto.

Oferujemy następujące pakiety badań:

Do badań nie musisz się w żaden sposób przygotować - wystarczy kupić voucher i przyjść do wybranego laboratorium na pobranie krwi.

Sprawdź: Jak uprawiać sport przy Hashimoto?

Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowi porady medycznej. Informacje zawarte w niniejszym dokumencie nie zastępują i nigdy nie powinny być traktowane jako profesjonalna porada medyczna.

hashimoto-dieta-jadlospis

swisslab

doctors

650

placówek w całej Polsce

500

badań w ofercie

30000

przebadanych pacjentów

doctors