Ta strona korzysta z plików cookies. Sprawdź naszą politykę prywatności żeby dowiedzieć się więcej.

Twój koszyk

Dodano do koszyka

Aktualnie Twój koszyk jest pusty.

Wykupując te badania zaoszczędzisz

Przejdź do kasy

Hashimoto – co jeść, a czego nie kiedy chorujesz na Hashimoto

Co jesc przy chorobie Hashimoto
Co jesc przy chorobie Hashimoto

Hashimoto – co jeść, a czego nie

Co można jeść w chorobie Hashimoto? Warto znać podstawowe zasady odżywiania, jeśli dopadła Cię ta choroba tarczycy – bo dieta jest elementem leczenia.

Choroba Hashimoto upodobała sobie kobiety: znakomita większość chorych to właśnie panie. Nie wiadomo, dlaczego, ale atakuje coraz częściej. Nie zaczeka też, jak większość innych chorób, aż osiągniesz wiek średni – atakuje nawet młode osoby.

Hashimoto - kiedy się ujawnia?

Choroba Hashimoto jest schorzeniem autoimmunologicznym – zwanym inaczej chorobą z autoagresji. Z jakiegoś powodu organizm „podejmuje decyzję”, że trzeba zaatakować komórki tarczycy. Komórki układu odpornościowego zaczynają rozpoznawać komórki tarczycy jako wroga i przypuszczają atak, wywołując przewlekły stan zapalny w tarczycy i powoli ją niszcząc. Ponieważ nie wiadomo, co w ogóle zapoczątkowuje ten proces, nie da się przewidzieć, czy i kiedy Hashimoto zacznie podgryzać gruczoł tarczowy.

Z początku nie będziesz wiedzieć nawet, że coś się z Twoją tarczycą dzieje. Choroba Hashimoto zaczyna się całkiem bezobjawowo. Kiedy się ujawnia, tarczyca już jest na tyle podniszczona, że cały organizm zaczyna odczuwać tego skutki.

Co można jeść w chorobie Hashimoto? Warto znać podstawowe zasady odżywiania, jeśli dopadła Cię ta choroba tarczycy – bo dieta jest elementem leczenia.

Choroba Hashimoto upodobała sobie kobiety: znakomita większość chorych to właśnie panie. Nie wiadomo, dlaczego, ale atakuje coraz częściej. Nie zaczeka też, jak większość innych chorób, aż osiągniesz wiek średni – atakuje nawet młode osoby.

Hashimoto - kiedy się ujawnia?

Skutkiem destrukcyjnego działania organizmu na tarczycę jest powolne wpadanie tego narządu w niedoczynność. Oznacza to, że uszkodzona tarczyca zaczyna produkować mniejsze ilości hormonów tarczycowych. Hormony te odpowiedzialne są za regulację całej przemiany materii, więc kiedy ich ilość spada poniżej optymalnej dla Twojego organizmu, całe ciało zaczyna odczuwać skutki tego niedoboru.

Główne objawy choroby Hashimoto obejmują:

- brak energii

- wieczne zmęczenie

- depresyjne nastroje

- marznięcie, uczucie wychłodzenia

- zaparcia

- suchość skóry

- wypadanie włosów

- wypukłość (wole) formujące się u podstawy szyi

- problemy z zajściem w ciążę

- znacznie obfitsze okresy

- przybieranie na wadze.

Ten ostatni objaw z reguły najszybciej i najbardziej alarmuje kobiety. Zauważają, że choć nie zmieniły diety ani dawki codziennej aktywności fizycznej, kilogramy zaczynają się do nich „przyklejać”. Zmęczenie, kiepski nastrój, uczucie zimna przypisują zazwyczaj zmęczeniu, ale tycie na tyle je niepokoi, że zaczynają szukać przyczyny. Diagnoza „choroba Hashimoto” jest w tym przypadku najczęstszą chyba diagnozą, ponieważ choroba Hashimoto jest wśród młodych kobiet najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy.

Hashimoto – kiedy leki?

Jak tylko badanie krwi wykaże, że są potrzebne. Chorobę Hashimoto leczy się poprzez niwelowanie skutków niedoczynności tarczycy. Polega to na suplementowaniu lewotyroksyny - syntetycznego hormonu tarczycy (czyli tego hormonu, którego tarczyca nie produkuje już w wystarczającej ilości). Jednak najpierw trzeba zbadać krew, by określić, jak bardzo Ci tego hormonu brakuje. W tym celu sprawdza się poziom hormonu TSH we krwi (robiąc np. to badanie: TSH tyreotropina III generacji). W chorobie Hashimoto poziom hormonu TSH trzeba badać regularnie i dostosowywać do wyników dawkę zażywanej lewotyroksyny.

Choroba Hashimoto – jak ją wykryć?

Zanim jednak dostaniesz receptę na lewotyroksynę, trzeba przeprowadzić dokładniejszą diagnostykę. Sam poziom TSH wykaże tylko, czy tarczyca jest niedoczynna (albo nadczynna). Nie powie jednak nic o powodach tej niedoczynności. Aby potwierdzić (bądź wykluczyć) chorobę Hashimoto, trzeba zrobić inne badanie (np. to Pakiet Badań Tarczycy Hashimoto) i skontrolować poziom wspomnianego hormonu TSH, produkowanych przez tarczycę hormonów FT3 i FT4 oraz poziom przeciwciał ATPO (AntyTPO) i ATG (AntyTG). Są to przeciwciała, produkowane przez organizm przeciwko własnej tarczycy i dopiero ich obecność stanowi potwierdzenie choroby Hashimoto.

Hashimoto – co jeść?

Generalne, zalecenia dla chorych na Hashimoto nawiązują po prostu do zdrowej diety. Oto główne zasady odżywiania się, jeśli chorujesz na Hashimoto:

- jedz mniej, ale za to częściej. Najlepiej, jeśli jest to 4-5 posiłków w ciągu dnia.

- codziennie zjadaj porcję chudego białka, bo nie tylko pomaga ono nie tyć w chorobie Hashimoto, ale też zawarte w nim aminokwasy stanowią ważny element budulcowy hormonów tarczycy oraz wspierają dobry nastrój. W roli chudego białka mogą wystąpić np. chude mięso, chudy nabiał, jaja oraz fasole.

- unikaj restrykcyjnych diet i głodówek. Twoja tarczyca potrzebuje regularności w odżywianiu się.

- wprowadź do diety zdrowe tłuszcze. Ich źródłem są pestki, orzechy, morskie ryby, tłoczone na zimno oleje, siemię lniane, olej lniany. Tłuszcze te działają przeciwzapalnie, a podstawą choroby Hashimoto jest podgryzający tarczycę tlący się przewlekle stan zapalny.

- jedz węglowodany złożone. Ta grupa pokarmowa obejmuje produkty pełnoziarniste. Wszelkie przetwory (spody do pizzy, makarony, pieczywo) powinny być zawsze z mąki z pełnego przemiału. Jadaj też kasze i nierafinowane płatki. Wybieraj te węglowodany, które mają niski indeks glikemiczny (np. kasza gryczana ma niższy indeks glikemiczny od kaszy jaglanej), ponieważ chorzy na Hashimoto często miewają problemy z gospodarką glukozową. Produkty o niskim indeksie glikemicznym pomagają uniknąć gwałtownych skoków i spadków poziomu cukru we krwi.

- zapewnij sobie dostawę żelaza. Pierwiastek ten jest konieczne do produkcji krwinek. W chorobie Hashimoto częsty jest niedobór żelaza, zdarzają się przypadki niedokrwistości – tym bardziej, że jednym z objawów Hashimoto są obfite miesiączki. Poza tym żelazo jest niezbędne do przetwarzania hormonów tarczycy przez organizm. Znajdziesz je w czerwonym mięsie wołowym, wątróbce, jajach, natce pietruszki.

- jedz codziennie produkty, bogate w błonnik. Jednym z objawów Hashimoto są zaparcia – błonnik pomoże się z nimi uporać. Wspiera też uczucie sytości, dzięki czemu można jeść mniej (i nie tyć). W Twoim menu powinny się codziennie znaleźć warzywa i niesłodkie owoce. Ile? Jak najwięcej.

- pij 2 litry płynów dziennie. Najlepiej wody, ale rozcieńczone soki czy herbatki ziołowe i owocowe też mogą być.

- codziennie jedz selen. Kiedy jest go sporo w diecie, zmniejsza się liczba przeciwciał, atakujących tarczycę. Znajdziesz go w jajach, wieprzowinie, sardynkach, tuńczyku, orzechach brazylijskich, kurczaku. Najwięcej selenu mają orzechy brazylijskie: pokryjesz zapotrzebowanie dzienne, zjadając jeden orzech.

- codziennie dostarczaj sobie cynku. Tego pierwiastka tarczyca potrzebuje do produkcji hormonów. Wysoka podaż cynku w diecie (lub w suplementach) podnosi poziom hormonów tarczycy we krwi. Na szczęście, niedobór cynku zdarza się rzadko. Ale aby upewnić, że na pewno go sobie dostarczasz, sięgaj po wołowinę, owoce morza, kurczaka, fasole i soczewice oraz krowie mleko.

Hashimoto – czego nie jeść?

Jakich pokarmów powinno się unikać w chorobie Hashimoto? Oto lista podstawowych zasad:

- ogranicz „złe tłuszcze”, czyli nasycone kwasy tłuszczowe. Działają prozapalnie, sprzyjają tyciu. Do grupy niezalecanych tłuszczy należą wszystkie tłuszcze zwierzęce, z wyjątkiem ryb.

- wyeliminuj tzw. tłuszcze trans. Są to tłuszcze utwardzone, czyli uwodornione. Kryją się w fast foodach, chipsach, kupnych ciastkach. Działają prozapalnie, podnoszą poziom cholesterolu. W zdrowiej diecie nie powinno ich być w ogóle. Dlatego czytaj etykiety, kupując jakiekolwiek gotowe produkty.

- odstaw białą mąkę. Ma wysoki indeks glikemiczny i - poza kaloriami – niewiele wartości. Spokojnie możesz się bez niej obejść.

- wykreśl z diety cukry proste. Oznacza to rezygnację ze słodyczy, cukierków, ciast, dżemów, soków owocowych. Spożywanie cukru to nie tylko  groźba tycia. Cukier sprzyja stanom zapalnym oraz huśtawce glikemicznej: po jego zjedzeniu poziom glukozy w organizmie gwałtownie rośnie, apotem równie gwałtownie spada. To nie jest zdrowe.

- unikaj warzyw krzyżowych. Ta grupa pokarmowa obejmuje kapusty (m.in. włoską), brukselkę, kalafiora, brokuły, jarmuż. W warzywach krzyżowych znajdują się goitrogeny, substancje, które upośledzają wchłanianie jodu przez tarczycę. Najwięcej ich jest w kapuście włoskiej i brukselce, pewne ilości znajdują się też w soi. Nie musisz ich całkiem wykreślać, bo ogólnie są zdrowe, ale lepiej jedz je tylko od czasu do czasu.

Hashimoto – dlaczego nie wolno jeść jodu, glutenu, nabiału?

Nie do końca „nie wolno” jeść tych składników, ale często są one niezalecane.

- dlaczego warto unikać nabiału? Bo zawarty w nim tłuszcz może hamować syntezę hormonów tarczycy. Poza tym, jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy, Twój organizm na jej obecność może reagować zaostrzeniem toczących się stanów zapalnych – m.in. w tarczycy. Ale jeśli dobrze tolerujesz laktozę, pewna ilość chudego nabiału w diecie będzie dla Ciebie korzystna.

- dlaczego warto unikać glutenu? Głównie z tego względu, że choroby tarczycy – zwłaszcza choroba Hashimoto- i nadwrażliwość na gluten często występują razem. Nadwrażliwość na gluten w jakieś postaci ma – szacunkowo – aż 40 proc. chorych na Hashimoto. Lepiej więc, na wszelki wypadek, wykluczyć gluten z diety lub przynajmniej znacznie go ograniczyć. Spróbuj zastąpić produkty z mąki pszennej, żytniej i jęczmiennej produktami z mąk ryżowej, gryczanej i jaglanej.

- dlaczego nie wolno jeść jodu? To akurat nie jest prawdą. Jod jest tarczycy niezbędny do pracy, bo potrzebuje go, by produkować swoje hormony. Za mała ilość jodu w diecie jest dla tarczycy fatalna – ale jego nadmiar też może się źle na niej odbić. Za duża ilość jodu jest szkodliwa, bo może nasilać stan zapalny, toczący się w tarczycy.

swisslab

doctors

317

placówek w całej Polsce

500

badań w ofercie

6000

przebadanych pacjentów

doctors