Ta strona korzysta z plików cookies. Sprawdź naszą politykę prywatności żeby dowiedzieć się więcej.

Twój koszyk

Dodano do koszyka

Aktualnie Twój koszyk jest pusty.

Wykupując te badania zaoszczędzisz

Przejdź do kasy

7 witamin i minerałów, których może brakować w Twoim organizmie

niedobory witamin
niedobory witamin

7 dietetycznych niedoborów, które są zaskakująco powszechne

Choć składniki te łatwo pozyskać, dieta typowego mieszkańca Zachodu często zawiera ich za mało!

Wszystkie mikro i makroelementy oraz wszystkie witaminy są potrzebne Twojemu ciału, aby zdrowo i sprawnie funkcjonować. Niektóre składniki są jednak ważniejsze od innych i ich niedobór bardzo szybko daje się zdrowotnie we znaki. Pech chce, że właśnie z tej grupy niezbędnych i ważnych składników, aż 7 często okazuje się być deficytowe. Jakie to składniki? Czytaj dalej, a wszystkiego się dowiesz!

Niedobór witaminy D

Media od kilku lat wręcz trąbią o tym do znudzenia: witaminę D muszą suplementować nie tylko dzieci, ale także dorośli. Zaleca się jej przyjmowanie od września do kwietnia, czyli w miesiącach, kiedy słońca jest mało. Głównym źródłem witaminy D jest bowiem nasza skóra, która pod wpływem promieni słonecznych produkuje ją z cholesterolu. Co więcej, wiele osób powinno pamiętać o suplementacji nawet latem – bo albo mają za mało słońca, albo ich skóra gorzej sobie radzi z produkcją (tak jest w przypadku osób powyżej 65 roku życia).

Co robić?

Przede wszystkim musisz sprawdzić, czy masz niedobór witaminy D, czy go nie masz. Bardzo warto to skontrolować, ponieważ statystycznie, aż 80 proc. Polaków ma niedobór tej witaminy! Stan swoich zapasów witaminy D sprawdzisz, robiąc to badanie: Witamina D3 (25-OH D). W zależności od wyniku (stan normalny, stan niski, niedobór) trzeba będzie zaplanować, co dalej: czy musisz brać witaminę D3 w postaci suplementu, czy nie – a jeśli tak, to w jakiej dawce (zażywa się zazwyczaj od 1 tys. j.m. do nawet 8-10 tys. j.m.).

Niedobór żelaza

Niedobór żelaza jest jednym z najczęściej występujących niedoborów. Po części dlatego, że w te statystki wliczane są też dzieci, które często wolą jeść słodkości i mączne posiłki, a nie przepadają za podrobami czy mięsem. A po części dlatego, że dużą grupą, ciepiących na niedobór żelaza osób są miesiączkujące kobiety – bo co miesiąc tracą sporo żelaza z krwią. Niedobory żelaza są też częste u kobiet w ciąży, które muszą go mieć „za dwoje”. Dodajmy do narażonych na niedobory wegan i wegetarian i mamy całkiem sporą rzeszę osób, które mogą mieć za niski poziomi żelaza w organizmie.

Co robić?

Sprawdź, jaki masz poziom żelaza. Zrób to badanie: Poszerzony Pakiet Badań Anemii. W skład badania wchodzi poziom żelaza, poziom ferrytyny (ten związek CI powie, jakie są Twoje rezerwy żelaza) i morfologia (czyli dowiesz się, ile masz krwinek i w jakiej są kondycji). Wynik badania przesądzi, czy musisz zażywać żelazo w postaci suplementu, czy wystarczy zwiększyć ilość tego pierwiastka w diecie.

Niedobór jodu

Jod jest absolutnie niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy i produkcji typowych dla niej hormonów. Objawem niedoboru jodu, który widać gołym okiem, będzie powiększenie się gruczołu tarczowego: u podstawy szyi zacznie Ci rosnąć wole. Polska jest w większości położona na terenie, na którym jodu brakuje endemicznie – czyli jod po prostu nie występuje w środowisku.

Co robić?

Sprawdź, jak działa Twoja tarczyca. Zrób to badanie: Podstawowy Pakiet Badań Tarczycy. Skontrolujesz poziom dwóch najważniejszych hormonów tarczycy i ogólną kondycję tego narządu. Jeśli masz za mało jodu, tarczyc szybko da Ci o tym znać.

Niedobór witaminy B12

Ta rozpuszczalna w wodzie witamina najwięcej kłopotu sprawia weganom i wegetarianom – według różnych źródeł, aż 80-90 proc. wegan i wegetarian cierpi z powodu deficytu witaminy B12. Ale można być mięsożercą i wciąż mieć niedobór – ok. 20 proc. osób na diecie mięsnej ma za mało witaminy B12. Niedobory witaminy B12 dotykają zwłaszcza osoby starsze (po 60. Roku życia), bo wtedy spada zdolność organizmu do przyswajania tej witaminy.

Co robić?

Zacznij od tego badania: Witamina B12. Sprawdzisz, czy masz niedobór i jeśli tak, to jak duży. To dość ważne, bo przy naprawdę dużych niedoborach dieta nie wystarczy – konieczna jest suplementacja, a czasem lekarz może nawet zapisać podawanie witaminy B12 w zastrzykach!

Niedobór wapnia

Wapń jest pierwiastkiem niedocenianym. I, niestety, wiele osób spożywa go za mało. Amerykańskie źródła podają, że za mała podaż wapnia jest typowa dla diety 85 proc. nastoletnich dziewcząt, 90 proc. kobiet po 50-tce i 50 proc. mężczyzn, którzy przekroczyli 45. rok życia. Szczegółowych danych dla Polski nie znamy, ale można śmiało przyjąć, że nie wyglądają one wcale dużo lepiej.

Co robić?

Najpierw zrób to badanie: Wapń całkowity. I sprawdź, jak wygląda Twoja dotychczasowa sytuacja. To badanie Ci powie, że Twoja dieta zawiera wystarczającą dawkę wapnia, czy nie. Upewnij się też, że w Twoim menu regularnie goszczą takie pokarmy, jak nabiał, ryby jedzone z ościami (najlepiej z puszki) i ciemnozielone warzywa (jarmuż, szpinak, brokuły). Zadbaj o to koniecznie, bo dużo osób budzi się w średnim wieku z już osłabionymi kośćmi i ryzykiem bolesnych złamań.

Niedobór witaminy A

O tę witaminę naprawdę nietrudno, bo wystarczy jeść pomarańczowe i żółte owoce i warzywa - więc ok. 75 proc. osób na typowej, zachodniej diecie dostarcza jej sobie wystarczające ilości. Ale to wciąż oznacza, że ok 25 proc. ludności Europy czy Ameryki może mieć niedobory! W tej grupie często ląduje młodzież i dzieci, które wolą jeść potrawy typu fast food, niż warzywa i owoce.

Co robić?

Tutaj właściwie żadnych badań robić nie musisz – wystarczy, że zadbasz o obecność warzyw i owoców w diecie. Zjedz codziennie co najmniej jedne owoc i co najmniej jedno warzywo. Przykładowo, jedna duża marchewka pokryje Twoje zapotrzebowanie na witaminę A aż w 75 proc., a jeden słodki ziemniak aż w 150 proc.! Warzyw i owoców powinno być w diecie pięć porcji, ale jeśli na sto procent zjesz przynajmniej dwie, niedobór witaminy A raczej Ci nie grozi – zwłaszcza, jeśli jadasz także ryby, drób i nabiał, które też są źródłem witaminy A.

Niedobór magnezu

Według danych amerykańskich, ok. połowa ludności Stanów Zjednoczonych ma za niski poziom magnezu i za mało spożywa go z dietą. A że Polacy odżywiają się dość podobnie, to i u nas zapewne połowa będzie miała deficyt. Tym bardziej, że pierwiastek ten jest intensywnie zużywany przez organizm, kiedy się stresujemy – a stresu przecież nikomu dziś nie brakuje… Magnezu będzie też brakować tym osobom, które leczą się z powodu nadkwasoty lub wrzodów żołądka i stosują w tym celu leki z grupy inhibitorów pompy protonowej (terapia ta upośledza wchłanianie). Deficyt magnezu odbija się na całym organizmie, bo pierwiastek ten bierze udział w ponad 300 reakcjach enzymatycznych!

Co robić?

Zrób to badanie: Magnez – a dowiesz się, jaki masz konkretnie poziom magnezu we krwi. Choć właściwie, to lepiej byłoby zrobić to badanie: Pakiet Badań Rozpoznania Tężyczki. W skład tego pakietu wchodzą badania, oznaczające poziom magnezu, wapnia, witaminy D oraz morfologia. To sprytny sposób na to, by skontrolować się pod kątem większości najczęściej występujących niedoborów (morfologia pomoże Ci określić pośrednio poziom witaminy B12 i żelaza, bo wykaże jakiekolwiek zmiany w jakości lub liczebności krwinek).

Magnez można wprowadzić do diety w dość przyjemny sposób: wystarczy jeść codziennie czarną czekoladę, popijać kakao, chrupać orzechy i jeść produkty pełnoziarniste.

swisslab

doctors

317

placówek w całej Polsce

500

badań w ofercie

6000

przebadanych pacjentów

doctors